Det var under idemyldringen på regionsmøte i mars 2015 at ideen kom på bordet. Alle tre husflidslagene i kommunen, Høland-, Hemnes- og Skauen, gikk sammen om å lage en strikkekonkurranse. Det ble utnevnt en prosjektgruppe fra hvert lag, og allerede i mai var gruppa i gang – siden har de jobbet godt sammen. Kommunen og Fylket har velvillig stilt med midler. Både Reuma og Hillesvåg har gitt garn til prøvestrikking av vinnervotten.

Bakgrunnen for satsningen er blant annet at Ull er satsningsområde i husflidslagene nå i tre år. Dessuten er tradisjoner og håndverk er viktig og strikking er populært.
Flere husflidslag har arbeidet med lokale strikkeprosjekter. Eidsvoll votten er prydet av Eidsvollsbygningen

Vi har Aurskog-Høland-genseren designet av Svanhild Langstad på slutten av 90 tallet. Denne gangen ble det votter vi fokuserer på.

Votter er tenkt som et overkommelig strikkeprosjekt for både erfarne og nybegynnere i strikking. Alle kunne delta i konkuransen, og man trengte ikke være medlem av noe husflidslag. Det var heller ingen begrensning på antall bidrag. Alle bidragene ble anonymisert før de ble levert til en uavhengig jury.
Hovedpremien var en flott trykket skinnfell.

Vinnerdesignet skal selges til inntekt for lagene, som garn og oppskrift pakker.

Hele 19 bidra kom inn til konkurransen, av disse ble det 5 finalister som det nå er trykket opp ett oppskriftshefte med. Selve vinnervotten, selges som garnpakke i fire forskjellige farger.

Vinneren av vottekonkurransen » Aurskog-Hølandvotten» ble Inger B. Lund Egner. Vottemønstre hennes er bygget opp av symboler med tilknytning til kommunen: Krepsen, Kompveien på vrangborden, Tertitten rundt kanten, Goliat på tommelen, vann inni hånda og hjerter for den «romslige» kommunen.

Som en morsom kuriositet kan det nevnes at 3 av 5 bidrag i finalen kom fra Styret i Skauen Husflidslag – det sitter med andre ord kreative folk i styret vårt i 2016!

Her kan du se noen bilder og avisutklipp fra prosjektet.