Julemarked

NOSTALGISK JULESTEMNING PÅ PRESTEGÅRDEN

Tradisjonen tro, blir det julemarked på den ærverdige Aur prestegård den 2 helgen i advent. Det er mange flotte aktivitet på Aur prestegård igjennom året, men julemarkedet topper kanskje det hele.

Prestegården er en fantastisk kulturarv og et levende museum som ligger på Aursmoen sentralt i Aurskog, med tilknytning til Aurskog kirke i Aurskog-Høland kommune. Stiftelsen Aur prestegård som skauen husflidslag er en del av, forvalter dette flotte tunet med ærverdige bygninger, som: Forpakterboligen, Presteboligen, Låven, Grisehuset og Bua (Stabburet). Det er mye historie og finne i veggene her. Forpakterboligen som er hovedhuset på gården, ble bygget tidlig på 1700-tallet. 

Det har lenge vært en tradisjon og ha julemarked på Aur prestegård. Skauen Husflidslag har i all hovedsak stått for arrangementet. De siste årene har vi satset på et litt større julemarked enn tidligere for å skape liv og røre på hele gården. –Det er viktig å vise frem hele dette fantastiske stedet vi er så heldige å få være med på å forvalte.

Det er aktivitet i alle bygninger og på tunet blir det satt opp bålpanner der man kan grille pølser og varme seg rundt bålet, noen år får vi også besøk av en lokal smed som vil stå og vise frem sine kunnskaper. Hesteskyss og Alpakka setter dessuten prikken over i’en i tunet. I Forpakterboligen er det kafé, med blant annet salg av grøt, julekake og kaffe. Det har blitt en suksess med et stort julemarked, godt besøkt og med mange flotte utstillere som sammen skaper liv og røre og en god førjulstemning på gården. -Vi vokser litt for hvert år, vi har noen kulturelle innsalg og julenissen har fått adressen vår, så det blir muligheter for å skrive ønskeliste.

Kortreist, redesign og selvfølgelig godt håndverk er stikkord for julemarkedet.

Det jobbes for å vise frem et bredt utvalg av utstillere fra hele kommunen, men også noen langveisfra har sluppet igjennom nåløyet. Noen av fristelsene på markedet er: tradisjonell julebakst og annet bakverk, julekonfekt, ferske egg, strikkede og sydde klær og mindre interiør artikler, julenek og kranser, heklede og sydde lappetepper, toving, smykker, lys, såper, kort, småsløyd, rosemaling, skinnfeller, alpakkaull, julekortfotografering, hesteskyss, koselige alpakkaer på tunet og mye annet.

Det man ser er en stadig økende trend i samfunnet, at man søker tilbake til røttene sine for å finne roen. Dette er noe Skauen husflidslag legger vekt på, når de planlegger julemarked. Her kan barna både se og oppleve dyr på tunet, julebaksten kan gjøres unna i en fei, uten selv å bake og mye av julehandelen kan gjøres unna. Innimellom kan man nyte en kopp kaffe med noe attåt, i forpakterboligen. Rammen på gården, bringer oss tilbake til tidligere tiders barndom, der både hester og andre dyr, hørte til på gården. Husflid var noe enhver familie drev med. Enten det var at far spikket og snekret nyttige verktøy og redskap, eller mor som villig lærte bort sine kunster i håndarbeidet og ferdigheter på kjøkkenet, til ivrige småjenter. Dette er en viktig kulturarv som må forvaltes videre, og noe av dette prøver de å gjenskape på Aur prestegård denne helgen i desember.